Meny
Meny

Slik velger du riktig ytterjakke – 5 klassiske stiler

Vi nordmenn har som oftest alltid på oss en jakke. Uansett årstid. Dette gjør både jakken veldig viktig og utvalget i butikkene stort og variert.

Vi har skrevet litt om hva du bør se etter når du skal kjøpe deg en ny jakke. Hos Follestad finner du alt fra fjærlette fritidsjakker, til kraftige vinterjakker som holder deg varm helt ned mot -30°C.

Med varierende klima og store temperaturskifter, bør sesong, temperatur og aktivitetsnivå inn i beregningen når du skal finne riktig jakke. Uansett hvilket bruksområde du skal dekke, trenger du på ingen måte nedprioritere design og look.


Ned til ca. -5°C

Lette dunjakker

Lettdun er ofte sporty jakker som holder varmen ned til ca -5°C. Disse kommer godt med hele året. I det siste har vi sett at mange designere lager penere lightweight jakker som kan minne om blazere i designet. Passformen er ofte ganske smal og skal følge kroppens linjer. Noe som er viktig å huske på her er at jakken ikke skal sitte for stramt. Det er viktig at det er rom for litt luft mellom jakken og lagene du har under, da denne luften bidrar til at du lettere holder varmen.

Se våre favoritter fra:


Den klassiske ullfrakken

Ullfrakken har vært i motebildet siden tidenes morgen og var før i tiden det plagget menn brukte om høsten og vinteren. Mange oppfatter frakken som et plagg som kun brukes til penere anledninger som jobb og selskaper, men vi mener frakken kan brukes til veldig mye mer enn det. Dette plagget er meget enkelt å pynte opp og ned med forskjellige kleskombinasjoner og ser utrolig bra ut når du kombinerer lag-på-lag under og med et pent skjerf i halsen. På høsten vil du finne frakker i ull, bomull og teknisk materiale som tåler vann og vind. Hos oss vil du i tillegg til dette finne ullfrakker som er produsert i en stormsystem kvalitet slik at den takler vind og regn.

Vi anbefaler at du finner en frakk som faller pent samtidig som den følger kroppen din. Det anbefales også at frakken har en lengde som ikke går over knærne dine. Da vil det være enklere å bruke den med andre antrekk enn bare dressen. Du kan fint bruke ullfrakken til jeans, skjorte, genser og et par velholdte sneakers.

Se våre mest populære ullfrakker fra: 


Temperaturer fra -5 til -25°C

Den perfekte parkasen

Parkasen drar vi som regel frem i vinterhalvåret når været er på sitt kaldeste og vi trenger så mye isolasjon som mulig. Parkas-jakken kjennetegnes ved den lårlange lengden, gjerne en kraftig hette og luftige dunlommer som gjør den tykkere og mer robust enn andre jakker.  

Parkasen er som regel alltid fylt med dun eller primaloft og er laget for å tåle temperaturer ned mot -30°C. Selv om disse er tykke og litt større enn andre typer jakker, er de svært anvendelige og kan brukes i temperaturer fra -5 til -25°C.

Dun og primaloft er materialer som varmer ekstremt godt, samtidig som det puster og tåler fuktighet. Pass på at jakken ikke sitter limt til kroppen da det skal være litt luft mellom kroppen og plagget slik at du holder deg varm.

Se våre bestselgende parkaser:


Vester til enhver anledning

Vesten isolerer godt og kommer virkelig til sin rett i høst- og vinterhalvåret. På høsten brukes gjerne vesten alene over en skjorte eller penere genser, mens den på kaldere vinterdager vil fungere som et isolerende lag under pene frakker og høstjakker.

Overmaterialet kan godt være polyester eller nylonskvaliteter, men finner du en vest i ull er dette også en sikker vinner. Sørg for at vesten sitter pent i midjen slik at den følger silhuetten din, men med litt luft mellom. Sitter den for trang vil du miste noe av isoleringseffekten.

Det finnes også tykkere dunvester som egner seg over en kraftig ullgenser til mer hverdagslige aktiviteter. Disse vestene er fylt med vesentlig mer dun og krever at du har plass til en tykkere genser under. Her vil vi også anbefale en passform og størrelse som følger kroppen din på en pen måte uten at den sitter for trangt.

Vi er veldig glade i ensfargede vester med en toveis glidelås slik at du kan åpne den litt fra begge sider. Dette gir både god lufting og en ekstra sporty look.


Temperaturer fra -5 til -25°C

Tekniske vinterjakker

Vi har i de senere årene omfavnet de tekniske ytterjakkene. Mye på grunn av deres beskyttelsesevner mot vær og vind. Jakkene vi snakker om er lårlange jakker i vind og vanntett materiale som ser bra ut selv om de går under kategorien «regnjakke». Både i jobbsammenheng over dressen og til hverdags ser vi at jakkene fra både Swims og Ubr har truffet en nerve.

Disse jakkene finnes i forskjellige lengder og design. Om du ønsker en teknisk jakke som kan brukes til både jobb og fritid vil vi anbefale jakke som rekker til litt over knærne slik at den ikke blir for «frakk». Denne dekker dressjakken og varmer godt over setet og lårene. Denne lengden passer også om du bruker jeans eller chinos i mindre formelle anledninger. Prøv også å finne en nøytral farge som svart, mørk blå eller mørk grå da disse fargene kan kombineres med nesten alle andre farger.  

Se vårt utvalg av tekniske vinterjakker: